Animals in War Memorial,
London

The External Environment

In recognition of the duties and suffering that many animals had to endure throughout warfare, a memorial to their valuable contributions has been constructed in central London. The challenge on this project was to create a fine balance between the illumination of the mules and the background wall feature, whilst carefully integrating and controlling appropriate lighting equipment in which to best highlight this piece of civic sculpture.

The animals are both uplit from recessed in-ground fixtures and spotlit from luminaires concealed within the surrounding landscape. The selection of lamp and colour filters was considered to best illustrate the true colouring of the animals. The rear wall has been bathed with warm white light so as to best compliment the texture of the stone.