Haberdashers' Hall

Public Buildings

Originally built in 2002, Haberdashers’ Hall is home to the Haberdashers’ Company, one of the Great Twelve Livery Companies.

Haberdashers’ Hall’s function rooms are utilised for hospitality events including receptions, product-launches, meetings, weddings and banqueting.

The Hall has experienced increasing energy costs, maintenance issues and problems with the ageing lighting controls. The brief was to redesign the lighting whilst:

  • retaining functionality
  • improving light levels
  • reducing energy use
  • assisting maintenance
  • providing flexibility
  • avoiding disturbance of the architecture

The original lighting used tungsten-halogen lamps with excellent light quality, but high running costs and frequent lamp replacement maintenance. The original control system required regular repair, causing operational difficulties.

Alternative luminaires/light-sources were investigated considering lumen output, light quality (CCT, CRI, SPD), optical characteristics, efficacy, maintainability, dimability, cost and dimensions. The preferred alternative was a complete LED lighting solution.

Comparisons made between the original installation and proposed LED solution showed payback periods of 4-5 years.

Investigations into ceiling cut outs and recess depths were undertaken, informing selection of luminaires suitable to fit the existing architecture, in some locations custom mounting plates were utilised, this was especially important in the areas with timber oak ceilings which had apertures specifically designed for the original luminaires.

Consideration of the original lighting scheme, in conjunction with detailed lighting calculations, ensured that functionality was maintained and improved by increasing the range of light levels.

Given high in-rush-currents and difficulties with low-end dimming of LEDs, it was decided not to replace the existing controls with an equivalent mains dimmable control system.

DALI controls were considered but avoided due to the additional control cabling required.

A scene setting wireless lighting control system was selected. Each luminaire driver communicates wirelessly with neighbouring drivers creating a wireless mesh network.  The luminaires are individually addressable and provide feedback data, assisting monitoring and fault finding.  The luminaires can also be securely accessed remotely for troubleshooting and firmware upgrades. The system also monitors energy usage.

The wireless controls allowed reuse of existing wiring, resulting in a short installation with minimal disturbance to the ceilings.

A reduction of approximately 25W/m² has been made to the installed load (LPD-original=35.7W/m², LPD-new=10.6W/m²). Further savings are made through dimming.

In conclusion, the new scheme provides significant operational energy savings, simplified maintenance and enhanced operational capabilities, whilst being faithful to the original design intent. The result has been well received by both the client and visitors.