+
-
DETAILS

The BoTree, London

The BoTree on Marylebone Lane has a unique and stunning central ‘Architectural Feature Lattice’ designed by Architects EPR. The lattice elegantly twists up the building from the ground level entrance creating a visually protective veil in front of the corner suite terraces through to the crown of the building where The BoTree Suite is located. A sophisticated warm, white light is typically applied to complement and light the bronze material, but this can be transformed with equal sophistication using carefully selected colours.

One façade employs dark London brick sets installed to create light and shadow both during the day with natural light and later on with artificial, where a single source lights the entire section of the façade. By contrast, the other two façades celebrate clean white vertical ‘sawtooth’ details within the stonework which again are accented with uplighting. The landmark lattice on the corner of Marylebone and Henrietta Place joins these two beautiful architectural envelopes with a twisting bronze veil covering the speciality suites and is adorned with sophisticated colour or white light according to the occasion.

The BoTree focuses on a personalised service, with 199 guestrooms, including 30 contemporary suites designed in collaboration with Amsterdam-based Interior Designers Concrete. With a distinct room layout, hosting a dressing room that provides a transitional space between the entrance and bedroom, custom-designed headboards, bespoke make-up mirror lamps, and unique decorative lighting elements are complemented with subtle accent lighting to the minibar, wardrobes, and vanity mirrors.

The food and beverage offerings within the hotel include LAVO, a sophisticated Italian restaurant with coastal flair, from Tao Group Hospitality, along with the vibrant The BoTree Bar by Concrete Amsterdam. LAVO’s sumptuous and delightful interior is warm in both materials and light throughout. The inviting booths are framed by a feature backlit wall spanning over both floors of LAVO with softly lit greenery and bespoke decorative lighting. The BoTree Bar provides a vibrant space that transforms from day to night through an illuminated colour-changing light feature that spans across the ceiling. The teal marble bar curves across the space with a backdrop of illuminated bottles and curated artworks on display.

Project Managers: Buro Four (Lead) & Gleeds (Cost Managers)
Architects: EPR Architects (Lead) & Orbit Architects (Implementation Architects)
Interior Designer: Concrete Amsterdam and Tao Group Hospitality
M&E Consultant: Elementa Consulting
Photography: Adam Parker